כך תדעו אם הבית החדש שלכם מוכן
לפני שנכנסים לבית חדש, חובה לבצע בדק בית, בדיקה אשר תבדוק את תקינות הנכס. בסיום הבנייה תקבלו אסמכתא בדמות חוות דעת הנדסית, שגם תשמש ככלי משפטי - עדות ולהוכחה במקרים של תביעה בנוגע לרשלנות בבנייה וכדומה. כאשר בונים בניין חדש או דירה חדשה, הדיירים במקום מגלים לעיתים קרובות כי הם אינם מסוגלים לנהל דיון יעיל עם הקבלן בסוגיות של בנייה, משום שתהליך הבנייה הוא ארוך ומורכב, ואינו מובן, ברובו, לאנשים מן השורה. אך תהליך הבנייה חייב להיעשות בצורה מקצועית ואיכותית במיוחד, לרווחתם של הדיירים וגם לביטחונם האישי. לכן בכל תהליך של בנייה, מומלץ לקבל חוות דעת הנדסית, על מנת לוודא את תקינות הבניה או את אי תקינותה.
חוות דעת הנדסית
חוות דעת הנדסית נעשית על ידי מהנדס בניין או אדריכל מוסמך, אשר בודק את הבניין במהלך הבנייה או לאחריה. כאמור, חוות דעת הנדסית כתובה אשר ניתנת על ידי המהנדס לאחר הבדיקה, מהווה אסמכתא משפטית, כלומר בכל מקרה שבו המבנה אינו עומד בתקנות או בחוקים הרלוונטיים, או בכל מקרה של רשלנות או ליקויים בבנייה, חוות דעת הנדסית יכולה להוות ראייה קבילה בבית המשפט במקרה של תביעה נגד הקבלן וכדומה.
איך מקבלים חוות דעת הנדסית?
כאמור, חוות דעת הנדסית מתקבלת על ידי מהנדס בניין אשר בודק את המבנה במשך כשעה וחצי ועד שלש שעות ויותר, בהתאם לגודל הדירה או המבנה הנבדק. במהלך הבדיקה, המהנדס בודק נושאים כמו ליקויי בנייה, רטיבות בקירות ובתקרות, לחץ מים בדירה, סדקים משמעותיים, חלוקת עומסים ועוד.
המטרה של חוות דעת הנדסית
המטרה של חוות דעת הנדסית היא לוודא שהדירה או המבנה בטיחותיים לשימוש, ובנויים על פי התקנות. במקרה שבו מתגלים ליקויי בנייה שונים, ישנן שתי אפשרויות פעולה. במקרה של ליקויים שאותם ניתן לתקן בקלות, מומלץ לפנות לקבלן ולדרוש תיקון. במקרה שבו מדובר בליקויים חמורים שאינם ניתנים לתיקון, ניתן לתבוע את הקבלן על רשלנות, על ירידת ערך הדירה וכן הלאה. אם הקבלן אינו מסכים לתקן תקלות אשר ניתנות לתיקון, גם אז ניתן לתבוע אותו על סירובו, ולהשתמש בחוות דעת הנדסית, כאמור, כאסמכתא קבילה משפטית.